Bodilprisen 2002
Kommercielt blev 2001 et jubelår for dansk film. Billetsalget til danske film steg fra godt 2 millioner i 2000 til imponerende 3.714.000. Hver tredje film, der blev løst billet til i 2001 var dansk!
Kvalitativt var det dog et år lidt over middel, mente Filmmedarbejderforeningen, der således kun havde fundet to værdige kandidater til såvel Bedste mandlige- som kvindelige birolle. Hos de fagre blev det Susanne Juhasz, der løb med statuetten for sin jyske præstation i Gert Fredholms ’At klappe med én hånd’, mens Tommy Kenter blev belønnet for sin overgearede skurkerolle i Niels Arden Oplevs ’Fukssvansen’. Noget usædvanligt var der en dokumentarfilm blandt kandidaterne til Bedste film, Phie Ambos og Sami Saifs ’Family’. Vinderen blev dog Ole Christian Madsens dogmefilm ’En kærlighedshistorie’, foran ’Family’, ’At klappe med én hånd’, Åke Sandgrens dogmeudspil ’Et rigtigt menneske’ og Bille Augusts ’En sang for Martin’. Bedste kvindelige hovedrolle gik til Stine Stengade for ’En kærlighedshistorie’, mens Jens Okking kunne indtræde i den lille eksklusive klub af tredobbelte Bodilvindere, da han blev belønnet for ’At klappe med én hånd’.
Og så havde årets Bodilfest i øvrigt både ægte stjernestøv og en flig af skandale. Det første leveret af svenske Roy Andersson, der var mødt op for at få Bodil for Bedste ikke-amerikanske film, og ikke mindst af Lauren Bacall, der kom fra filmoptagelser med Lars von Trier for at overrække prisen for Bedste danske film. Det sidste af Tommy Kenter, der i formodet glædesrus smed sig på Bodilkagen.
Årets vindere
Bedste mandlige hovedrolle: Jens Okking (At klappe med én hånd)
Bedste kvindelige hovedrolle: Stine Stengade (En kærlighedshistorie)
Bedste mandlige birolle: Tommy Kenter (Fukssvansen)
Bedste kvindelige birolle: Susanne Juhasz (At klappe med én hånd)
Bedste danske film: En kærlighedshistorie af Ole Christian Madsen
Bedste amerikanske film: Ringenes herre af Peter Jackson
Bedste ikke-amerikanske film: Sange fra anden sal af Roy Andersson
Sær-Bodil: Morten Piil og Peter Schepelern for deres mangeårige bidrag til dansk filmlitteratur